Najprawdobodobniej poznaliśmy ten słodki specjał, dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy pod Wiedniem. W ten sposób dotarł do nas sernik zwany wiedeńskim, który szybko zyskał sobie uznanie, w niedługim czasie Krakowiacy zmodyfikowali go "kraciastą" polewą i tak powstał sernik krakowski. Istnieją różne regionalne warianty tego ciasta i różne receptury. Zaproponować pragnę, przepis na sernik, który jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, który można jeszcze zmodyfikować dodatkami według własnych upodobań smakowych.
Produkty na ciasto:
30 dkg mąki, 15 dkg cukru, 20 dkg masła, 4 łyżeczki kakao, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zagnieść z wymienionych składników ciasto. Następnie owinąć ciasto w folię włozyć do lodówki.
Produkty na masę serową:
70 dkg twarogu, 1 żółtko, 15 dkg cukru, cukier waniliowy, rodzynki (jeśli chcemy), 4 białka.
Wymieszać pianę z 4 białek ubić i połączyć z masą serową (twaróg, cukier, cukier waniliowy, rodzynki).
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozgnieść spodzie naczynia (naczynie o wymiarach 31×32), na to wyłożyć masę serową. Na wierzch masy serowej, posypać (porwaną na kawałeczki) pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. albo do "suchego patyczka".