Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. Pochodzą z Podkarpackiego, gdzie mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Mąkę wystarczy wymieszać z wodą‚ dodać niewielką ilość sody oczyszczonej, lekko posolić‚ zagnieść ciasto‚ podzielić na kawałki, rozwałkować‚ na płaski‚ okrągły krążek i upiec na rozgrzanej blasze tradycyjnej kuchni kaflowej, opalanej drewnem.
Obecnie piecze się je najczęściej na patelni na niezbyt głębokim tłuszczu lub na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Kuchenną blachę zastępują też z powodzeniem krążki wyciętej grubej blachy lub specjalne podkładki dostępne w sklepach AGD. Pieczone są także w piecu chlebowym lub piekarniku.
Proziaki robiono często, gdy zabrakło chleba. Zamożniejsi gospodarze wypiekali chleb raz w tygodniu w sobotę, biedniejsi - co dwa tygodnie lub nawet rzadziej. Gdy w komorze (spiżarni) nagle okazało się, że skończyły się bochny chleba, zaradna gospodyni szybko zagniatała ciasto z sodą i w kwadrans później pierwsze ciepłe proziaki były już gotowe ratując sytuację. Zresztą mogła je nawet przygotować wcześniej bo trwałość „konsumpcyjna” proziaka jest długa, nawet trochę przyschnięty jest nadal smaczny.
top of page
bottom of page