Kopytka - to kluski z ugotowanych i rozgniecionych praską ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka. Z tych składników zagniata się gładkie ciasto, z którego roluje się wałeczki, a następnie odcina nożem kawałki tzw. "kopytka". Wystarczy ugotować je w wodzie i gotowe.
SKŁADNIKI 2 - 4 PORCJE 500 g ziemniaków (400 g po ugotowaniu) 100 g mąki 1 jajko sól
PRZYGOTOWANIE Ziemniaki umyć, obrać, wieksze przekroić, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut lub do miękkości (wbity nóż ma gładko w nie wchodzić). Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie ostudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Można użyć miksera planetarnego (łopatki). Im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. "kopytka" o szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze