Ćwiartki kapusty z jabłkami kiszone w solance to świetny sposób na przygotowanie zdrowej kiszonki dla całej rodziny. Tak ukiszona kapusta to gotowa surówka prosto ze słoika. Wystarczy skropić ją oliwą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 jabłka
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżka soli na 1 l wody ciepłej
wody.
Główkę kapusty obrać z wierzchni liści, pokroić na cztery lub osiem części. Każda część powinna mieć swój kawałek głąba, dzięki czemu nie rozpadnie się w trakcie kiszenia.
Jabłka umyć, nie obierać. Pokroić w poprzek na plastry. Usunąć pestki, pozostawiając gniazda nasienne.
Cząstki kapusty i plastry jabłka ułożyć w naczyniu, dodać przyprawy.
Zalać solanką przygotowaną z przegotowanej i lekko przestudzonej wody oraz soli. W zależności od wielkości kapusty oraz pojemności użytego słoja należy przygotować od 1,5 do 2,5 l solanki.
Zamknąć słój i odstaw na 5-7 dni. Po upływie tego czasu kiszonka jest gotowa.