W średniowieczu nauczono się piec kruche ciasta, wyroby ciastkarskie były jednak bardzo drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Największy postęp w produkcji ciastek przyniósł dopiero wiek XIX. Rewolucja przemysłowa połączona ze spadkiem cen cukru i mąki, dokonała również rewolucji wśród piekarzy. Powstały wówczas pierwsze fabryki ciastek..
Pragnę zaproponować przepis na delikatne, kruche i bardzo smaczne ciasteczka, proste do wykonania i doskonałe na każdą okazję.
Produkty:
1kg mąki, 30 dkg cukru, 1/2 kg masła, 6 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 proszek do pieczenia, 1 zapach do ciasta arakowy (może być inny).
Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać na blat, zrobić dołek na środku, dodać schłodzone masło, posiekać masło nożem, zmieszać razem z mąką, nastepnie dodać żółtka, cukier, zapach i śmietanę. Następnie zagniatamy ciasto i robimy to w miarę szybko, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. W czasie zagniatania ciasta warto podsypywać na spód trochę mąki. Ciasto zagniatamy w kulę i chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko i wycinać foremkami ciasteczka. Brytfankę posypać mąką, ulożyć ciasteczka na brytfankę. Przed wlożeniem do piekarnika, ciasteczka można posmarować białkiem i udekorować posypkami do ciast. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.