Kruche mięso idealne na obiad - sprawdź nasze przepisy na bitki wołowe
Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, które smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw
Bitki wołowe przygotowywane z udźca, łopatki lub ligawy to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso delikatnie rozbijane tłuczkiem podczas duszenia w sosie rozpada się i wręcz rozpływa się w ustach. Bitki wołowe z grzybami, bitki wołowe w sosie własnym lub musztardowym świetnie sprawdzą się na każdą rodzinną uroczystość.
Bitki wołowe w sosie własnym: przepis
Oto składniki na bitki wołowe w sosie własnym:
około 700 gram mięsa wołowego
papryka słodka w proszku
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 średnie cebule
5 listków laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 szklanki wywaru mięsnego
Jak zrobić bitki wołowe w sosie własnym?
Mięso wołowe kroimy na plastry o grubości 1,5 cm i delikatnie rozbijamy każdy tłuczkiem. Doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Obtaczamy mięso w mące wymieszanej ze słodką papryką - obsmażamy z każdej strony przez minutę. Siekamy cebule i podsmażamy razem z mięsem. Bitki wołowe zalewamy dwiema szklankami wywaru mięsnego. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy całość przez 50 minut do miękkości. Bitki wołowe podawane z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty zyska zwolenników klasycznych polskich dań.
Bitki wołowe z grzybami: przepis
Oto składniki na bitki wołowe z grzybami:
500 gram wołowiny ( najlepiej udziec wołowy)
mrożone lub świeże grzyby
2 średnie cebule
2 łyżki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju
5 liści laurowych
ziarenka ziela angielskiego
Jak zrobić bitki wołowe z grzybami?
Mięso z udźca wołowego kroimy na cieńsze plastry i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Obtaczamy w przyprawach i obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przekładamy mięso do rondla i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Dla uzyskania kremowego i delikatniejszego w smaku dania, możemy doprawić odrobiną śmietany lub jogurtu.
Bitki wołowe w sosie musztardowym: przepis
Oto składniki na bitki wołowe w sosie musztardowym:
700 gram wołowiny
3 średnie cebule
3 łyżki musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
szczypta pieprzu
szczypta soli
2 szklanki wody
2 szklanki wywaru mięsnego
Jak zrobić bitki w sosie musztardowym?
Mięso wołowe kroimy na cieńsze plastry. Smarujemy mięso musztardą i obtaczamy mąką z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy z obu stron przez minutę do zbrązowienia. Siekamy drobno cebulę i smażymy razem z mięsem. Do mięsa dolewamy wodę i wywar mięsny. Doprawiamy solą i pieprzem. Bitki wołowe klasycznie podawane z ogórkiem kiszonym i kasza gryczaną idealnie smakuje z sosem musztardowym.