Historia polskiego bigosu, liczy sobie kilkaset lat. Opisy smaku i aromatu bigosu znajdziemy w literaturze polskiej np. w "Panu Tadeuszu" A.Mickiewcza. Ta przepyszna jednogarnkowa potrawa, wykształciła się w XVIII wieku, w formie jaką znamy obecnie, czyli: kapusta, mięso i wędliny oraz dodatki. Dziś zaproponuję, prosty przepis na tę smaczną potrawę, wszak sezon na bigos właśnie się zaczyna.
Składniki:
2 kg kiszonej białej kapusty, 1kg mięsa wieprzowego ( szynka lub łopatka ), 1 pętko kielbasy, 1-2 ząbki czosnku, kilka grzybów suszonych ( borowików lub podgrzybków ), kilka śliwek suszonych, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.
Do garnka z wrzącą wodą ( okolo 1 litra ) wrzucamy:
kapustę, pokrojoną na małe kawałki ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przed pokrojeniem trochę wymoczyć w wodzie ), mięso, pokrojone w kostkę, kiełbasę również pokrojoną na drobne kawałki, dodajemy czosnek i grzyby ( grzyby wcześniej namoczone na noc w wodzie ), oraz śliwki suszone, również pokrojone i pozbawione pestek. Wrzucamy też przyprawy: pieprz, ziele angielskie, jałowiec i listki laurowe. Po zagotowaniu, gotujemy pod przykryciem ok. 2godzin na wolnym ogniu, od czasu do czasu przemieszając bigos w garnku.