MSM to skrót od metylosulfonylometan czyli po prostu siarka organiczna.
MSM jest bezwonnym, białym proszkiem który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
W przyrodzie występuje on w świeżych warzywach, owocach, herbacie, produktach zbożowych oraz w świeżym krowim mleku. Niestety, ponieważ jest dość delikatny i bardzo łatwo go „zniszczyć” gotowaniem lub pasteryzacją. MSM traci się również przez zamrażanie oraz naświetlanie. Niestety, dziś warzywa i owoce się hoduje a nie uprawia. Proces konserwacji niszczy MSM praktycznie do zera.
Pasteryzowane mleko zawiera mniej niż 0,25 mg /litr MSM. Mniej więcej tyle samo MSM jest w mleku od krów sztucznie karmionych. Świeże mleko prosto od krowy która pasła się na pastwisku zawiera od 2 do 5 mg/litr MSM.
Siarka organiczna (MSM) ma niesamowite właściwości profilaktyczne i terapeutyczne. Odkrycie tych właściwości jest jednym z największych odkryć medycyny ortomolekularnej. Posiada właściwości odtruwające, detoksykujące, anaboliczne i odbudowujące.
W naszym organizmie poziom siarki wynosi średnio 0,2mg / kg. Dorosła osoba wydala dziennie (z moczem) od 4 do 11 mg MSM.
Jest kilka badań, które sugerują, że spadek stężenia MSM w organizmie poniżej pewnego poziomu wiąże się z chronicznym zmęczeniem, depresją, obciążeniem fizycznym, psychicznym, zaburzeniem czynności narządów oraz dużą liczbą chorób degeneracyjnych.
Po wapniu i fosforze, siarka jest trzecim najczęściej występującym minerałem w naszym organizmie. Dorosły mężczyzna średniego wzrostu i wadze 70kg ma w organizmie ok. 140 gramów siarki. Prawie połowa znajduje się w mięśniach, skórze i kościach.
Nasz organizm produkuje około 80% aminokwasów, których potrzebuje. Pozostałe 20% aminokwasów musimy dostarczyć z pożywienia. Metionina i cysteina to dwa z nich, które tworzą grupę aminokwasów siarkowych.
Każdy typ białka składa się z pewnego połączenia aminokwasów. Jeśli tych aminokwasów jest za mało, lub nie ma ich w cale, to organizm nie jest w stanie wytworzyć białek, hormonów itd.
Siarka to kluczowy czynnik aby organizm mógł sam stworzyć niezbędne mu białka.
Paznokcie i włosy składają się z wytrzymałego białka o dużej zawartości siarki, ogólnie znanego jako keratyna. Bez odpowiedniej ilości MSM nie będą zdrowe i mocne.
Coraz więcej słyszy się o kolagenie, ale, aby kolagen był mocny potrzeba również siarki. Wszystkie stawy, chrząstki, ścięgna potrzebują wody i siarki.
Wraz z wiekiem nasza skóra traci swoją sprężystość. Niedobór siarki jest prawdopodobną przyczyna tego problemu. Konsekwencją są zesztywnienie mięśni i stawów, zmarszczenie skóry i zmniejszoną elastyczność tkanek płuc i naczyń krwionośnych.
Wszystkie komórki w naszym ciele są otoczone błoną. Silna błona komórkowa ma ogromne znaczenie dla zdrowia każdej komórki. Gdy ta błona jest słaba, wtedy np. nie jesteśmy w stanie się odpowiednio nawodnić.
Błona komórkowa jest tak stworzona, aby przepuszczać do środka niezbędne składniki komórkowe i wydalać odpady.
Bez odpowiedniej ilości siarki wszystkie połączenia pomiędzy komórkami tracą swoją elastyczność, a błona komórkowa staje się twarda i mniej przepuszczalna. Oczywiście aby zachować dobrą kondycję błon komórkowych potrzeba również innych składników odżywczych np. kwasów omega 3, ale siarka odgrywa tutaj ogromne znaczenie.
Badania przeprowadzone przez dr Johanna Budwiga wykazały, że zawierające siarkę aminokwasy w błonach komórkowych rezonują z podwójnymi połączeniami kwasów tłuszczowych, w wyniku czego uwalniają się elektrony. Energia ta jest użyta do prawidłowego bicia serca, stymulacji nerwów i skurcze mięśni.
MSM poprawia transport i dostawę wielu substancji odżywczych do i z komórek.
Dodatkowe eksperymenty z MSM zawierające znakowany radiologicznie związek siarki wykazał, że po spożyciu MSM wykazuje powiązanie z błoną śluzową. Wydaje się, MSM wiąże się z receptorami na powierzchni błony śluzowej w jelitach, układzie moczowo-płciowym i oddechowym. W ten sposób, MSM wzmacnia naturalną ochronę przed alergenami, pasożytami oraz toksynami zawartymi w powietrzu oraz pożywieniu. Toksyny są utleniane, a wolne rodniki eliminowane.
MSM jest całkowicie pozbawiony skutków ubocznych. Bezpieczeństwo jest porównywalne ze szklanką wody. Przyjmowany w dawce 40 gramów na dobę, nie wykazuje żadnych objawów toksyczności.
Dawka śmiertelna testowana na myszach wynosi ponad 20 gramów na kg masy ciała. U człowieka byłoby to ok 1,5 kg na dobę. To 6 razy więcej niż dawka śmiertelna soli (ok. 200 gramów) .
W ciągu 24 godzin po zażyciu MSM dociera do prawie wszystkich tkanek ciała, a ta część która nie zostanie poddana procesowi przemiany materii, jest wydalana po 96 godzinach.
Dr Stanley Jakob opisał przypadki osób gdzie podanie 5, 10 i 30 gramów MSM dziennie usunęło lub znacznie zmniejszyło zmęczenie i ból w fibromialgii oraz innych stanach przewlekłego zmęczenia.
Badania przeprowadzone na ponad 18 000 pacjentów którzy cierpieli z powodu przewlekłego bólu. Około 70% osób doświadczyło niesamowitych korzyści po spożyciu MSM. Ból ustał całkowicie lub bardzo się zredukował.
Rodzaje bólu, które zostały z powodzeniem poddane działaniu MSM obejmują:
- uszkodzenia ciała na skutek wypadków, oparzenia, skaleczeń itp.
- choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów
- fibromialgia
- bóle pleców
- bóle głowy, migreny
- bóle mięśni
- zapalenie kaletki
- łokieć tenisisty i inne urazy sportowe
- zespół cieśni
- blizny z powodu operacji, oparzeń, wypadków, itp
MSM pomaga przy budowie mięśni, włosów, paznokci, skóry. Wzmacnia osłabione komórki, sprawiając, że ściany komórek stają się bardziej elastyczne. Stymuluje leczenie uszkodzonej skóry np. po operacjach, oparzeniach. Zewnętrzne stosowanie MSM na blizny bardzo często pozwala całkowicie je usunąć.
Przyjmowanie odpowiedniej suplementacji MSM i witaminy C, spowodowało w wielu przypadkach po 14 dniach odpowiedniej suplementacji, zanikanie tzw. pajączków, nie trzeba korzystać z laserowego zamykania naczynek.
MSM świetnie sprawdza się przy artrozie, bólach nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach.
MSM to naturalny sposób ograniczenia bólów i zapaleń, bez skutków ubocznych. MSM może dać tak samo dużą albo i większą ulgę, jak niektóre ze zwykłych środków przeciwbólowych. Tyle, że MSM nie działa tak szybko. Poprzez wzbogacenie tkanek organizmu siarką MSM już w ciągu kilku dni uzyskuje się wyczuwalne uśmierzenie bólów oraz przyrost energii.
U osób ze zwyrodnieniem stawu kolanowego, po zastosowaniu dawki min. 6 gramów MSM na dobę bardzo szybko ustępuje ból oraz zmniejsza się stan zapalny. Znaczenie ma dawka MSM oraz synergia dodatkowych składników tj. witamina C czy OPC.
MSM jest uważany za wzmacniacz wielu witamin i innych składników odżywczych, takich jak witamina C, koenzym Q10, wszystkie witaminy z grupy B, witamina A, D i E, aminokwasy, selen, wapń, magnez i wiele innych.
MSM poprawia wychwyt komórkowych składników odżywczych i przedłuża ich działanie w organizmie.
Walter Last, znany niemiecki biochemik uważa, że za pomocą MSM i witaminy C w postaci askorbinianu sodu jesteśmy w stanie bardzo poprawić (oczyścić) naszą krew. Skuteczność jest porównywalna, a czasami nawet większa niż ozonowanie krwi. Dzieje się tak dlatego, że witamina C i MSM tworzą pary redukcyjno-utleniające inaczej zwane pary redoks.
Aby efekt był najlepszy, należy przyjmować witaminę C oraz MSM razem, np. 10 gramów witaminy C (askorbinianu sodu) oraz 10 gramów MSM. Polecane jest rozpuszczenie w litrze wody i popijanie małymi łykami przez cały dzień. Przygotowany płyn, należy trzymać w szklanym naczyniu, absolutnie nie można stosować pojemników czy butelek plastikowych.
A dlaczego do kuracji z MSM należy wykorzystywać askorbinian sodu? Formy buforowane są dużo bardziej korzystniejsze w chorobach nerek, problemach krążeniowych, nadciśnieniu czy retencji wody w organizmie. Alternatywnie można stosować kwas L-askorbinowy.
MSM polecany jest w zaburzeniach neurologicznych. Mózg jest bardzo wrażliwy na działanie toksyn takich jak np. metale ciężkie. Wiele z tych związków mają tendencję do gromadzenia się w komórkach nerwowych, w których mogą powodować poważne uszkodzenia czego wynikiem mogą być zaburzenia neurologiczne. MSM jest jednym z kilku przeciwutleniaczy, które mogą łatwo przechodzić przez barierę krew-mózg. Zapobiega i naprawia uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki i przywraca elastyczność i przepuszczalność błon komórkowych. To pozwala komórkom na rozpoczęcie wydalania produktów odpadowych.
Jak dawkować MSM. Na początku suplementacji zawsze trzeba sprawdzić, jak podziała na nas minimalna dawka czyli np. gram MSM. Jeśli nie ma żadnych negatywnych odczuć, to następnego dnia zwiększamy do 3 – 5 gramów na dobę. Jeśli wszystko jest ok, to można zacząć „wysycanie” organizmu siarką, czyli stosowanie 15 gramów na dobę w 3 dawkach, czyli 3x5 gramów. Wysycanie trwa ok. czterech tygodni. Potem można zejść na dawkę podtrzymującą 3–5 gramów na dobę. Przy dłuższym stosowaniu wystarczy nawet gram na dobę.
Rozpuszczamy MSM w połowie szklanki wody i popijamy potem jeszcze jedną szklanką wody. Najlepiej przyjmować na pół godziny przed jedzeniem.
MSM ma naturalne właściwości rozrzedzające krew, dlatego osoby stosujące leki np. warfarynę, aspirynę itp. powinny skonsultować stosowanie MSM z lekarzem.
Dotychczasowe badania informują, że niektóre osoby mogą doświadczyć delikatnego dyskomfortu jelitowego lub słabego rozwolnienia. Bardzo zbliżonego jak w przypadku przesycenia witaminą C. Gdy wystąpią takie objawy to dawkę MSM należy zmniejszyć.
Osoby, które są wrażliwe na siarczyny mogą także reagować na MSM. Zazwyczaj jest to spowodowane niedoborem molibdenu i można to przezwyciężyć suplementacją w ilości 500 mcg.
W rzadkich przypadkach może pojawić się wysypka skórna. Jest to związane z detoksykacją którą przyśpiesza MSM. Jeśli wystąpi taka reakcja, należy zaprzestać podawania preparatu na dzień lub dwa, a potem zacząć od małej dawki.
Podsumowując, MSM może:
– zatrzymywać impulsy bólowe wzdłuż włókien nerwowych
– łagodzić zapalenia
– zwiększyć ilość krwi
– zredukować skurcze mięśni
– leczy uszkodzenia skóry
– wspomaga chelatację metali ciężkich
– działa przeciwpasożytniczo: Giardia lamblia, Rzęsistek pochwowy (łac. Trichomonas vaginalis)
MSM jest:
– analgetykiem (środkiem uśmierzającym ból)
– osłabia impulsy bólowe
– redukuje zapalenia
– rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi
– przechodzi przez membrany komórek ciała
– inhibitorem cholinesterazy (enzymu odpowiedzialnego za nadmierny transfer impulsów nerwowych z jednej komórki do drugiej.
– zwalcza bóle stawów i poprawia ich działanie
– zwalcza ból mięśni
– pomaga przy artretyzmie
– wzmacnia odporność na zapalenia
– wzmacnia tkankę łączną
– zwalcza osteoporozę
– przyśpiesza gojenie się ran i złamań
– usuwa zapalenie ścięgien i np. łokieć tenisisty
– zwiększa cyrkulację krwi
– wspomaga aktywność jelit
– wzmacnia błony śluzowe jelita i chroni przed wnikaniem antygenów w krwiobieg
– zwalcza insulinooporność
– obniża gromadzenie się kwasu mlekowego po ćwiczeniach
– ochrania przed rakiem piersi i jelit
– eliminuje alergie
– wzmacnia odporność na przeziębienia
– zwalcza migrenę
– nerwobóle
– poprawia koncentrację
– usuwa skutki nadmiernego stresu
– usuwa zmarszczki
– zwalcza trądzik i wysuszoną skórę
– poprawia stan włosów i paznokci
– poprawia elastyczność i wygląd skóry
– przyśpiesza gojenie się ran.