Potrzebne produkty:
1-2 cukinie, 5-6 pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, odrobina koperku, sól i pieprz do smaku (można dodać również którąś z pasujacych do cukinii przypraw np: oregano, tymianek, czosnek, bazylia, kolendra, zioła prowansalskie) bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.
Cukinie ścieramy na tarce o średnich oczkach, startą, przekładamy do sitka, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 20 minut, aby odciekł sok. W tym czasie kroimy drobno pieczarki i siekamy drobno cebulę oraz kroimy drobno piórka koperku. Na patelnie, na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, gdy troszkę się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem do miękkości. Do odciśniętej z soku cukinii, dodajemy pieczarki z cebulą, wbijamy jajko, dosypujemy koperek i mąkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki razem mieszamy i z powstałej masy formujemy placuszki. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zrumienią.