Kotlet schabowy
69 3 20 min
Smak wspólnych, rodzinnych obiadów. Ten przepis pozwoli Ci wrócić do niedzieli, jaką pamiętasz z dzieciństwa.
Co kupić?
400 gschabu
1jajko
1łyżka mąki
2łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia (tradycyjnie smaży się kotlety na smalcu)
młode ziemniaczki z koperkiem, bo tak kotlety smakują najlepiej ;)
Jak przygotować?
Schab podziel na kotlety (możesz o to poprosić sprzedawcę, 100 g kotleta to mała porcja, 200 g raczej większa).
Kawałek mięsa umieść między dwoma kawałkami folii do żywności.
Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijaj kotlety z obu stron. Ważne, aby nie przedziurawić mięsa (dlatego stosujemy folię).
Rozbite kotlety obsyp solą i pieprzem.
Obtaczaj w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Panierowane mięso smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią.