W polskich gołąbkach znajduje się nadzienie z wieprzowego mięsa mielonego i ryżu, do zawijania farszu używamy liści białej kapusty, a kropką nad i jest sos pomidorowy.
Składniki:
1 główka białej kapusty
600g wieprzowego mięsa mielonego
1 torebka ugotowanego ryżu
1/2 namoczonej w mleku bułki kajzerki
1 jajko
1 posiekana w kostkę cebula
1 koncentrat pomidorowy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinamy wierzchnie liście kapusty, którymi wykładamy dno garnka, delikatnie wycinamy głąb. Do gotującej wody dodajemy 3 płaskie łyżki cukru i wrzucamy kapustę.( możemy dodać odrobinę oleju, dzięki temu liście będą łatwiej się zwijać ). Po 2-3 minutach liście zaczynają się oddzielać, wyjmujemy je delikatnie szczypcami i wkładamy do miski z wodą z kostkami lodu. Następnie wyjmujemy liście z lodowatej wody, grubszą część na liściach delikatnie obcinamy.
Farsz:
Do miski wkładamy mięso mielone, dokładamy namoczoną kajzerkę, jajko, posiekaną cebulę oraz torebkę ugotowanego ryżu, dodajemy pieprz i sól. Wszystko razem wymieszać na gładką masę.
Łyżką nakładamy farsz na liść kapusty, zawijamy do środka i zwijamy w rulon, ścisło układamy w garnku, na wierzchu przykrywamy liściem kapusty i nalewamy wody do garnka, tak, aby wszystkie gołąbki były przykryte wodą.
Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Do miseczki z niewielką ilością wody, wlewamy koncentrat pomidorowy, dodajemy sól i pieprz, po wymieszaniu wlewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy na małym ogniu 10 minut.