Ciastka serowe świetnie smakują z dodatkiem jabłek, jednak można je upiec również z kawałkami ananasa lub też jabłka wymieszać z rodzynkami i żurawiną i upiec wersję świąteczną.
Przepis na te ciastka pochodzi z 1937 roku, ze starej książki kucharskiej. Proste i szybkie do zrobienia ciastka, z kilku łatwo dostępnych skladników.
Składniki:
200 g mąki pszennej tortowej (1 i 1/4 szklanki)
200 g masła (kostka masła)
200 g tłustego twarogu (około pół szklanki)
2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru
300 g jabłek (2 małe jabłka)
Aby zrobić ciasteczka serowe z jabłkiem potrzebujesz również: stolnicę lub dużą deskę, odrobinę mąki do podsypywania, wałek, wykrawaczkę o średnicy 7 cm, papier do pieczenia, ewentualnie cukier puder do oprószenia upieczonych ciastek.
Masło wyjęte prosto z lodówki pokrój na mniejsze kawałki, by było Ci wygodniej je wyrobić. Kawałki masła umieść w jednej misce razem z mąką i serem twarogowym mielonym z kubełka.
200 gramów to przy gęstym serze około pół szklanki. Przy serze rzadszym będzie to prawie 3/4 szklanki. Przy rzadszym serze trzeba wówczas dodać jeszcze dwie łyżki mąki. Dodaj na koniec dwie łyżki cukru.
Ciasto wyrób szybko na gładką masę. Ja używam do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Możesz też wyrobić masę na stolnicy lub ręcznie w misce. Lepkie ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc, jeśli szykujesz sobie ciasto wieczorem. Po tym czasie odwiń ciasto i umieść na stolnicy lub dużej desce lekko obsypanej mąką.
Pod koniec leżakowania ciasta w lodówce przygotuj sobie jabłka. Jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokrój w cienkie plasterki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj dość grubo, bo na 5 mm. Pamiętaj o podsypywaniu ciasta mąką - od góry i od stolicy. Przy pomocy wykrawaczki lub szklanki wycinaj koła. Resztki ciasta po wykrawaniu ponownie zagniataj i wałkuj podsypując mąką. W taki sposób przygotuj wszystkie placki pod ciastka.
Na połówce placka serowego układaj po kilka plasterków jabłka. Placek składaj na pół. Gotowe do pieczenia ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowałam tak 24 ciastka serowe z jabłkiem.
Formę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę lub półkę wyżej. Opcja pieczenia: góra/dół. Ciastka piecz około 25 minut, do wyrośnięcia i zarumienia. Ciastka można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.
W cieście serowym znajduje się cukier, więc nie ma potrzeby oprószenia ciastek cukrem pudrem. Jeśli jednak lubisz słodsze wypieki, to możesz po przestudzeniu, ciastka serowe oprószyć cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu.